نام کتاب: قانون غسل امام
نویسنده: سید مهدی مجتهد سیستانی
موضوع: توضیح قوانین غسل امام همراه با احادیث (و نقد جریان احمد الحسن)
جلد: یک جلد
تعداد صفحه: 84صفحه
نتیجه کتاب قانون غسل امام و بحث های «این کتاب» این است که
با توجه به الفاظ روایاتی که مورد بررسی دادیم قانون غسل مربوط به امام یا وصی میباشد و از آنجا که مهدی اول نه امام است و نه وصی نمیتواند بدن امام دوازدهم را غسل دهد و باید امامی رجعت کند تا بدن ایشان را غسل دهد که در این صورت با وجود آن امام امامت به مهدی اول نمی رسد.
و این همان حقیقتی است که امام صادق درباره مهدی های دوازده گانه به ابو بصیر فرمودند که پدرم فقط فرمود دوازده مهدی و نفرمود دوازده امام بلکه آنها گروهی از شیعیان ما میباشند که مردم را دعوت به ولایت و معرفت حق ما میکنند:
«إِنَّمَا قَالَ اثْنَا عَشَرَ مَهْدِیّاً وَ لَمْ یَقُلْ اثْنَا عَشَرَ إِمَاماً وَ لَکِنَّهُمْ قَوْمٌ مِنْ شِیعَتِنَا یَدْعُونَ النَّاسَ إِلَى مُوَالَاتِنَا وَ مَعْرِفَهِ حَقْنَا».
بله در یک حدیث تعبیر «الْحُجَّهُ یَغْسِلُ الْحُجَّجه» آمده بود و شاید کسی بگوید مهدی اول امام نیست ولی حجت خدا که هست، غافل از آنکه اولاً در حدیث امام کاظم ، حجت خدا منحصر در رسل و انبیاء و ائمه دانسته شده است و وقتی امام نبودن مهدی اول ثابت شد حجت نبودن او نیز محرز می شود، ثانیاً با وجود رجعت امام حسین که طبق روایات برای غسل امام دوازدهم تشریف می آورند. دیگر جایی برای حجت بودن مهدی اول باقی نمیماند و اگر اشکال شود که طبق حدیث وصیت چه چیزی به مهدی اول اعطا میشود میگوییم وقتی او امام و وصی نیست تنها چیزی که به وی داده میشود خلافت ظاهری است بماند که ما اصلاً حدیث وصیت را به علت اشکالهای فراوان سندی و محتوایی قبول نداریم.
همچنین در یک حدیث تعبیر «فَإِنَّهَا صِدِّیقَهً لَا یُغَسْلُهَا إِلَّا صِدِّیق»
وارد شده اما نه تنها هیچ دلیلی بر صدیق بودن مهدی اول وجود ندارد که بر ضدش دلیل داریم و آن آیه ای بود که صدیق را به معنای امام به کار برده بود و نیز حدیثی بود که صدیق این امت را شخص امیرالمومنین می دانست.
آخرین سخن همانطور که در اوائل این رساله تذکر دادیم غسل میت بر معصوم واجب نبوده و انجام این غسل توسط معصوم بعدی تنها به خاطر موافقت با ظاهر احکام مسلمین بوده است اما با این حال می بینیم که ائمه بر انجام شدن این غسل توسط امام بعدی تاکید داشته و به قانون غسل استناد میکرده اند و این جز بدین خاطر نبوده که قانون غسل یکی از راه های شناخت امام بعدی است.
مقدمه
بسم الله الرحمن الرحیم
یکی از عقاید معروف شیعه این است که جسد امام را فقط امام غسل می دهد و در این باره روایات متعددی وجود دارد؛ همچنان که علما در طول تاریخ شیعه به این عقیده تصریح نموده اند.
اما در این میان احادیثی ثبت شده که با اعتقاد مذکور سازگار نیست. رساله پیش رو در تحقیق پیرامون اثبات این اعتقاد و تحلیل روایات معارض نگاشته شده است؛ امید آنکه حقیقت را کشف نموده رهنمای هدایت جویان باشیم آنچه ما را بر این تحقیق را داشت وجود سوالی است که اگر بدن امام را فقط امام غسل میدهد بعد از وفات امام دوازدهم باید اما می باشد.
که ایشان را غسل دهد پس آن امام کیست؟ طبق عقیده شیعه آن امام حضرت سید الشهد است که رجعت نموده و ولایت را بعد از صاحب الزمان به عهده میگیرد.
اما احمد بصری با طرح نظریه دوازده مهدی بعد از دوازده امام و تمسک به حدیثی موسوم به وصیت ادعا میکند امامی که بدن حضرت مهدی را غسل میدهد مهدی اول میباشد که خود اوست ولی اگر ما بپذیریم که مهدی های دوازده گانه در حدیث وصیت غیر از ائمه دوازده گانه می باشند، متن وصیت تصریح دارد که آنها امام نیستند زیرا می گوید تعداد امامان ۱۲ نفر است که به امام دوازدهم ختم میشوند و بعد از آن سلسله مهدیین آغاز میگردد:
«فَإِذَا حَضَرَتْهُ الْوَفَاهُ فَلْیُسَلِّمْهَا إِلَى ابْنِهِ مُحَمَّدٍ الْمُسْتَحْفَظِ مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ فَذَلِکَ اثْنَا عَشَرَ إِمَاماً ثُمَّ یَکُونُ مِنْ بَعْدِهِ اثْنَا عَشَرَ مَهْدِیَّاً».
در نتیجه تنها یک راه میماند و آن اینکه یکی از یازده امام قبلی رجعت نموده و کار غسل را به عهده بگیرد که در این صورت با وجود آن امام نوبت به امامت مهدیهای دوازده گانه نمی رسد.
به امید آن که خداوند هر چه زودتر ظهور ولیش را برساند تا با آمدن او همه اختلافات و انحرافات از بین رود